İnsan Ne İle Yaşar - Tolstoy | Kitap Yorumu

by - Ocak 07, 2017

                                   

Konusu

Anna Karenina, Savaş ve Barış ve Diriliş gibi büyük eserlerin yazarı, ünlü düşünür Lev Nikolayeviç Tolstoy, yaşamının son otuz yılını insan, aile, din, devlet, toplum, özgürlük gibi konulara eğilerek geçirmiştir. Tolstoy'un İnsan Ne İle Yaşar adlı eseri, okuyucunun manevi dünyasına hitap eden kısa hikayelerden oluşmaktadır. Kitaba adını da veren ilk hikaye olan "İnsan Ne İle Yaşar"da, üç soruya cevap aranıyor. Bunlar; İnsana yön veren şey nedir? İnsana ne verilmemiştir? ve İnsan ne ile yaşar? Kitap, dört hikayeden oluşmaktadır; İnsan Ne ile Yaşar?, İnsana Çok Toprak Gerekir mi?, Tek Kıvılcım Tüm Evi Kül Eder, Üç Soru.

Alıntılar

''Adam bir yıl sonrasına hazırlanıyor, ama akşama varmadan öleceğini bilmiyor'' diye düşündüm...
"Bütün insanlar kendi esenlikleri için harcadıkları düşünceyle değil, insana verilen sevgiyle yaşarlar."
"Ekmek pahalı, emek ucuzdu."
"Şunu öğrendim ki insan kendi çabasıyla değil, sevgiyle yaşar."
"Tanrı beni 3 hakikati öğrenmem için Dünyaya yolladı. Tanrının bana söylediği ilk soru şuydu. 'İnsanın kalbine ne hükmeder?' ve anladım ki insanın kalbine sevgi hükmeder. ikinci soru ise 'İnsana ne verilmemiştir ? ' İnsana kendi ihtiyaçlarının bilgisi verilmemiştir. ve üçüncü soru ise 'İnsan ne ile yaşar?' ve anladım ki İnsanın elinde hiç bir şey olmasa bile Tanrı sevgisi olsun yeter. Yani insan Tanrıya inanmadan yaşayamaz.."

Kitap Yorumu

 Koridor yayınlarının klasikleri tekrar okumak istememize sebep olacak türden bez kapaklarını görmüşsünüzdür. İşte ben de eskiden beri klasiklere aşık biri olarak bu yeni bez kapaklı kitaplara gidip gelip bakıyordum ama yayın evinin yeni kapaklarla çıkan tüm klasikleri bende vardı. Ben de bu yüzden kendimi tutmak zor olsa da almadım bu kitaplardan. Ta ki son D&R alışverişime kadar. İnsan Ne İle Yaşar benim uzun zamandır okumak istediğim ama nedensizce ertelediğim bir kitaptı. Hazır Koridor Yayınlarından bu harika bez kapakla çıkmışken almamak olmazdı. Öykü okumaya bayılanlardan değilimdir, romanın yeri bende başkadır. Ama hakkını vermeden edemeyeceğim, Tolstoy beni sıkmadan bir solukta öykü kitabı okutan sayılı yazarlardan oldu. Her öyküde kendinize harika dersler çıkarabiliyorsunuz. Olaylara bakış açısı çok farklı ve sürükleyici bir kitap. Kitapta birkaç yerde Başkurtlar'dan (eski bir Türk boyu) bahsedilmesi de hoşuma gitmedi diyemeyeceğim.(asın bayrakları) Ben bu öykülerin içlerinden en çok ilk öyküyü sevdim, diğerlerinden daha farklı geldi bana. Severek ve tek solukta okuduğum bir kitap oldu. Tolstoy'un okumadığım diğer kitaplarını da en yakın zamanda okuma listeme ekleyeceğim. Umarım siz de severek okursunuz :)

Beğenebileceğiniz diğer yazılar

4 yorum

  1. Sizin tavsiyenize uyarak bende gidip aldım.Tekrardan okuma heyecanı içerisindeyim.Bitirdikten sonra görüşlerimi paylaşacağım.Teşekkürler :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim, beğenmenizi umuyorum :)

      Sil
  2. Bu kitabı neden bu yaşıma kadar okumadım ki çok güzel adete okurken yaşadım ve çok etkilendim hemde bilgilendim

    YanıtlaSil
  3. Seven Tanrı’ya, Tanrı sevene yaklaşır. Sevgiyi var eden sadece O’dur çünkü.

    ”Tanrım!” dedi korkuyla. Yalnız olmadığını, onu esirgeyen biri olduğunu düşünüp ferahladı.

    Tolstoy – İnsan ne ile yaşar: http://www.ebrubektasoglu.com/yazi/tolstoy-insan-ne-ile-yasar/

    YanıtlaSil

Yorumlarınız benim için çok değerli, şimdiden teşekkürler!